Die Zirbe

www.piz-alpina.com

YOUR ALPINE WEBSHOP

Die Zirbe - "Königin der Alpen"

Al sinds de ijstijd groeit hij in de alpen, deze edele naaldboom. Oostenrijkers noemen de boom “Zirbe”. Al eeuwenlang maakt de mens gebruik van de positieve eigenschappen van deze “Koningin van de Alpen”.

 

De Zirbe (pinus cembra), ook Arbe, Arve of alpenden genoemd, houdt van extremen. Het is een boom gemaakt voor het hooggebergte. Bijzonder goed aangepast aan het extreem ruwe bergklimaat weerstaat deze den temperaturen tot -40°C of zelfs nog lager.

 

 

Gemiddeld bereikt de Zirbe een leeftijd van 200 tot 400 jaar, al gaan botanici ervan uit dat ze tot 1200 jaar oud kunnen worden. De gemiddelde hoogte van een uitgegroeide alpenden bedraagt 25 meter. Ruwe weersomstandigheden in de bergen - zoals storm, blikseminslagen en sneeuwlawines - zorgen voor de vaak verweerde en misvormde groei van de bomen, wat hun aanblik zo uniek maakt. De alpenden groeit samen met de lariks tot in de hoogste regionen net onder boomgrens, van 1400 meter tot zowat 2500 meter hoogte. In Zwitserland, bij Saas Fee, vinden we hem terug tot op 2.585 m, in de Italiaanse Westelijke Alpen tot zelfs 2.850 m... De Zirbe groeit vooral in de Centrale Alpen (Wallis, Engadin, Ötztal en Zillertal) en geldt als één van de hardste boomsoorten ter wereld.

Eigenschappen Zirbenhout

 

•Zirbenhout wordt gekenmerkt door zijn vele roodbruine weren.

•Het hout laat zich goed verzagen en bewerken en gaat na bewerking niet splinteren.

•Samen met de lork is de alpenden een van de meest duurzame Oostenrijkse naaldhoutsoorten, ook al is de Zirbe kwa gewicht de lichtste soort naaldhout uit de regio.

•Het hout verspreidt een heel typische, bijzonder aangename geur die een wetenschappelijk bewezen positeve invloed heeft op de gezondheid en hartslag. De geur is onmiskenbaar voor wie al in de alpen heeft gelogeerd. Het hout blijft jarenlang deze fantastische geur afgeven.

•Het hout bevat een klein natuurlijk percentage pinosylvine, een stof die schimmel- en bacteriedodend is.

Foto: Brigitte Weiler

Bosbouw

 

Oostenrijk voert een streng bosbouwbeleid. Al tientallen jaren worden de boombestanden nauwgezet bijgehouden in de “Österreichische Waldinventur”. Alleen al in Tirol vinden we 29.000 hectare Zirbenwald terug en het Zirbenbestand breidt steeds verder uit, vooral dankzij een lokale vogel, de “Tannenhäher” (ook “Zirbengratsche” genoemd). Deze vogel legt grote wintervoorraden aan met zaden van de alpenden door ze in te graven, en draagt zo bij tot de natuurlijke aanwas van de Zirbe. Los daarvan worden in Tirol jaarlijks zowat 130.000 jonge Zirben aangeplant uit lokale kwekerijen.

 

Houtkap

 

Gecontroleerde kap van de Zirbe is niet nadelig voor het voortbestaan van deze waardevolle boomsoort. Integendeel, een goed geregelde kap zorgt voor verjonging van de wouden, zodat oudere, dikkere, bomen samen groeien met jonge dunne exemplaren. Enkel zo zijn de alpenwouden het beste bestand tegen de invloeden van de natuur.